10-49. Šťáva ze špenátu *****
- půl litru syrové špenátové šťávy denně odstraní často v několika dnech nebo týdnech i tu nejhorší zácpu.
- Čtvrtlitrová sklenice slané vody může například odstranit z tlustého střeva až 4 litry odpadu a otravných tekutin
- Syrová špenátová šťáva čistí účinně celý zažívací kanál.
- Jinou cennou vlastností syrové špenátové šťávy je její účinek na zuby a dásně, neboť pomáhá zabránit paradentóze.
- Tělesné poruchy, které jsou převážně způsobeny nahromaděním odpadových látek v dolním úseku střeva a nedostatkem potřebných účinných látek, jsou dvanácterníkový vřed a anémie (zhoubná chudokrevnost), křeče, degenerace různých nervů, nedostatečná sekrece nadledvinek a štítné žlázy, neuritidy, artritida, abscesy a furunkly, bolesti zárodečných žláz, otoky rukou a nohou, sklon ke krvácení, ztráta energie, revmatické bolesti, srdeční slabost, vysoký a nízký tlak, oční choroby a bolesti hlavy, včetně migrény.
Špenát je důležitá živina pro zažívací ústrojí, a to jak pro žaludek a dvanácterník, tak také pro tenké a tlusté střevo. Syrovým špenátem opatřila příroda lidstvo tím nejlepším organickým prostředkem k čištění, regeneraci a obnovování zažívacího ústrojí.
Asi půl litru správně připravené syrové špenátové šťávy denně odstraní často v několika dnech nebo týdnech i tu nejhorší zácpu.
K vyprázdnění zažívacího ústrojí se používají, bohužel, projímadla, aniž by někdo věděl, co se tím vlastně stane. Každé projímadlo dráždí svalovinu stěny střeva, a tím ho nutí k vyprázdnění. S vyloučením tohoto dráždidla jsou ze střeva vypuzeny i ostatní ve střevě se nalézající substance. Je všeobecně známo a praxí potvrzeno, že návyk používat projímadla z lékárny vyžaduje stále silnější dráždicí prostředky. Výsledkem ale není odstranění zácpy, nýbrž chronická nečinnost tkání, svalů a nervů střeva.
Projímadlo je dráždidlo,
které sice odstraní část odpadových látek,
ale vede postupně k degeneraci střeva.
Mimoto takové metody účinkují jen dočasně. Nedodávají žádné látky k regeneraci a opětovnému vybudování oslabené tkáně, svalů a nervů.
Projímadla, založená na účinku soli, pracují jinak. Solný roztok, který proběhne zažívacím ústrojím, přitáhne velké množství lymfy z lymfatického proudu. Čtvrtlitrová sklenice slané vody může například odstranit z tlustého střeva až 4 litry odpadu a otravných tekutin z lymfatického řečiště, které jsou velmi kyselé a nabity jedy. Jestliže se tato kyselá, jedovatá a tímto způsobem vyloučená lymfa nenahradí alkalickým (zásaditým) roztokem, jako například přírodní, syrovou ovocnou šťávou, následuje nedostatek vody v těle. Není-li postaráno o vyrovnání tekutin, pak se zbylé odpadové látky ze střeva vstřebávají zpět do lymfy, a tím se stav, který jsme chtěli odstranit, ještě zhorší.
Syrová špenátová šťáva však nečistí účinně jen dolní úseky střeva,
ale celý zažívací kanál.
Špenát působí přírodní silou a opravuje přednostně ty nejzávažnější škody. Regenerační práce v těle nemusí být vždy postřehnutelné. I když se šťáva pije denně a třeba po dobu šesti až osmi týdnů, nemusí být výsledky zřejmé.
Považuje se za nevyhnutelné, aby se střevo alespoň jednou za 24 hodin vyprázdnilo, ačkoli normální, zdravé tělo vyžaduje dvě až tři vyprázdnění denně.
Jinou cennou vlastností syrové špenátové šťávy je její účinek na zuby a dásně, neboť pomáhá zabránit paradentóze. Tato nemoc je mírná forma skorbutu (kurdějí). Příčinou je nedostatek takových prvků v těle, které se najdou především ve šťávě z karotky a špenátu. Krvácení z dásní a fibrinové znehodnocení zubní dřeně se staly jednou z nejrozšířenějších chorob, což se vysvětluje navyklou konzumací denaturovaných výrobků z obilovin, rafinovaného cukru a jiných méněcenných potravin a nedostatkem vitaminu C.
Trvalá pomoc při těchto potížích je konzumace syrových potravin a hojné pití karotkové a špenátové šťávy. Jiné tělesné poruchy, které jsou převážně způsobeny nahromaděním odpadových látek v dolním úseku střeva a nedostatkem potřebných účinných látek, jsou dvanácterníkový vřed a vředy jiných lokalizací, perniciosní anémie (zhoubná chudokrevnost), křeče, degenerace různých nervů, nedostatečná sekrece nadledvinek a štítné žlázy, neuritidy, artritida, abscesy a furunkly, bolesti zárodečných žláz, otoky rukou a nohou, sklon ke krvácení, ztráta energie, revmatické bolesti, srdeční slabost, vysoký a nízký tlak, oční choroby a bolesti hlavy, včetně migrény. Pití alespoň půl litru čerstvé zeleninové šťávy denně je ta nejrychlejší a nejúčinnější cesta, jak dodat tělu potřebné živiny.
Špenát, hlávkový salát a řeřicha potoční, spolu s karotkou a zelenou paprikou, patří k zelenině s nejvyšším obsahem vitaminu C a E. Není-li tělo dostatečně zásobeno vitaminem E, vede to k potratům, impotenci a sterilitě. Mnohé druhy ochrnutí jsou vysvětlitelné nedostatkem vitaminu E. Je také zodpovědný za chybění všeobecného pocitu zdraví a špatnou výměnu látkovou. Když myslíme na špenát, máme nejčastěji na mysli jeho projímavou vlastnost. Příčinou tohoto účinku je jeho vysoký obsah kyseliny šťavelové. Co se týká činnosti střev, zasluhuje tato substance zvláštní pozornost a já jsem tématu o kyselině šťavelové věnoval zvláštní kapitolu.
Špenát byste neměli jíst nikdy vařený, jinak se vystavujete nebezpečí nahromadění krystalků kyseliny šťavelové v ledvinách, přinášející s sebou bolesti a ledvinové problémy. Vařením a konzervováním, za nadměrné teploty, se stávají molekuly kyseliny šťavelové anorganickými a tvoří se výše zmíněné krystalky.
Špenát je zelenina s vysokým obsahem živin, vitamínů a minerálů. Jeho šťáva obsahuje mnoho důležitých látek pro lidské tělo, jako jsou vitamíny A, C a K, hořčík, železo, vápník a mnoho dalších. Díky těmto živinám má špenátová šťáva mnoho zdravotních výhod a může pomoci v prevenci nebo léčbě některých onemocnění. V této části textu si přiblížíme některé z nejdůležitějších benefitů, které špenátová šťáva může nabídnout.
Špenátová šťáva je oblíbeným zdravým nápojem mnoha lidí po celém světě. Někteří ji považují za superpotravinu, která má mnoho zdravotních výhod. Zde je několik dalších benefitů, které může pití špenátové šťávy přinést:
1. Obsahuje mnoho antioxidantů
- špenátová šťáva obsahuje velké množství antioxidantů, včetně vitamínu C, betakarotenu a manganu. Tyto látky pomáhají neutralizovat volné radikály v těle, což může vést k prevenci mnoha nemocí a zdravotních problémů, jako je například srdeční onemocnění, rakovina a Alzheimerova choroba.
2. Podporuje zdravé zažívání
- špenátová šťáva obsahuje velké množství vlákniny, což pomáhá udržovat zdravou funkci trávicího systému. Vláknina také podporuje růst zdravých bakterií v zažívacím traktu, což může vést ke zlepšení imunitního systému a celkového zdraví.
3. Může pomoci s hubnutím
- špenátová šťáva má nízký obsah kalorií a je bohatá na živiny, což ji činí ideální pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu tuku pomáhá špenátová šťáva udržovat pocit sytosti po jídle, což může vést k nižšímu příjmu kalorií.
4. Může pomoci s prevencí osteoporózy
- špenátová šťáva je bohatá na vitamín K, který je důležitý pro zdraví kostí. Vitamín K pomáhá při tvorbě proteinů, které jsou potřebné pro zdravé kosti, a také pomáhá při udržování správné hladiny vápníku v těle. Pravidelná konzumace špenátové šťávy může pomoci s prevencí osteoporózy a jiných onemocnění souvisejících s kostmi.
5. Může pomoci s regulací krevního tlaku
- špenátová šťáva obsahuje látky, které pomáhají regulovat krevní tlak, jako jsou například draslík, hořčík a nitráty. Tyto látky mohou pomoci snížit krevní tlak a udržovat zdraví srdce. To je důležité zejména pro osoby trpící vysokým krevním tlakem a kardiovaskulárními chorobami. Podle některých studií konzumace špenátu může snížit riziko srdečních chorob a cévních onemocnění.
6. Anémie
- díky vysokému obsahu železa může pravidelná konzumace špenátové šťávy pomoci zvýšit hladinu hemoglobinu v krvi a bojovat proti anémii. Špenát obsahuje také mnoho dalších minerálů, jako jsou vápník, draslík, hořčík, mangan a zinek.
7. Srážlivost krve
- špenátová šťáva je také bohatá na vitaminy, zejména vitaminy A, C a K. Vitaminy A a C jsou důležité pro imunitní systém a zdraví kůže, zatímco vitamín K je důležitý pro správnou srážlivost krve.
8. Střevní mikroflóra
- špenátová šťáva může pomoci zlepšit trávení a podpořit zdravou střevní mikroflóru. Špenát obsahuje vlákninu a další látky, které podporují růst zdravých bakterií v trávicím traktu a pomáhají snižovat záněty.
9. Metabolismus
- špenát obsahuje také některé minerály, včetně železa, vápníku a hořčíku, které jsou důležité pro zdraví kostí a svalů. Dále obsahuje vitamíny B-komplexu, které hrají důležitou roli v metabolismu a vytváření energie.
10. Regulace hladiny cukru v krvi
- díky svému vysokému obsahu vlákniny může špenátová šťáva pomoci udržovat zdravou trávicí soustavu a snižovat riziko zažívacích problémů, jako jsou zácpy nebo průjmy. Vláknina také může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a snižovat riziko vzniku cukrovky.
11. Těhotné ženy a ženy, které plánují otěhotnět
- špenátová šťáva také obsahuje kyselinu listovou, což je důležitá živina pro těhotné ženy a ženy, které plánují otěhotnět. Kyselina listová pomáhá chránit plod před vývojovými vadami a snižuje riziko předčasného porodu.
12. Detoxikace těla
- dalším výhodou špenátové šťávy může být její schopnost pomoci s detoxikací těla. Špenát obsahuje látky, které podporují činnost jater a pomáhají odstraňovat toxiny z těla. To může vést k celkovému zlepšení zdraví a pohody.
13. Artritida
- špenátová šťáva může pomoci při boji proti zánětlivým onemocněním, jako je například artritida. Obsahuje totiž látku zvanou betain, která působí protizánětlivě a podporuje funkci jater, což může vést k úlevě od bolesti a otoků.
14. Křehkost kostí
- díky vysokému obsahu vitamínu K může špenátová šťáva také pomoci s krvácením a křehkostí kostí. Vitamín K totiž podporuje tvorbu proteinů, které jsou důležité pro srážení krve, a také zvyšuje absorpci vápníku v těle, což zlepšuje zdraví kostí.
15. Podpora kardiovaskulárního zdraví
- Díky obsahu draslíku a hořčíku může pravidelné pití špenátové šťávy pomoci snižovat krevní tlak a zlepšovat kardiovaskulární zdraví. Kromě toho obsahuje také nitráty, které mohou pomoci rozšířit cévy a zlepšit krevní oběh.
- nezanedbatelným benefitem špenátové šťávy je její pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví. Obsahuje totiž látku zvanou kyselina listová, která podporuje zdraví srdce a cév. Špenátová šťáva také obsahuje draslík, který pomáhá regulovat srdeční rytmus a snižovat krevní tlak.
16. Ochrana proti rakovině
- kromě uvedených benefitů má špenátová šťáva také vysoký obsah antioxidantů, vitaminů a minerálů, jako jsou vitamíny A, C, E, železo a hořčík. Tyto látky mohou pomoci s ochranou proti rakovině, podporou imunitního systému a zlepšením celkového zdraví.
17. Zdroj železa
- špenát je také skvělým zdrojem železa. 100 g syrového špenátu obsahuje asi 2,7 mg železa, což představuje asi 15 % doporučené denní dávky pro dospělého muže a 10 % pro dospělou ženu. Železo je důležitým minerálem, který se podílí na tvorbě červených krvinek, přenosu kyslíku po těle a podpoře imunitního systému. Proto je důležité zahrnout do své stravy potraviny bohaté na železo, jako je právě špenát.
18. Podpora zdravé kůže a vlasů
- díky vysokému obsahu vitamínu A, který je klíčový pro zdraví pokožky, a vitamínu C, který pomáhá při tvorbě kolagenu, je špenát skvělou volbou pro podporu zdravé kůže a vlasů. Tyto vitamíny také pomáhají chránit pokožku před škodlivými účinky slunečního záření.
19. Snížení rizika vzniku chronických onemocnění
- díky svému vysokému obsahu antioxidantů, zejména vitaminu C a beta-karotenu, může konzumace špenátu snížit riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a některé druhy rakoviny. Antioxidanty pomáhají chránit tělo před poškozením způsobeným volnými radikály, které jsou spojeny s vývojem těchto onemocnění.
20. Podpora zdravého trávení
- díky obsahu vlákniny, může pravidelné pití špenátové šťávy pomoci podpořit trávení. Vláknina pomáhá udržovat pravidelnost stolice a zlepšuje funkci střev.
21. Podpora zdraví kůže a vlasů
- špenátová šťáva obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, jako je vitamin A, vitamin C, železo a křemík, které jsou důležité pro zdraví kůže a vlasů. Vitamin A podporuje růst buněk a zlepšuje hydrataci kůže, zatímco vitamin C a železo pomáhají udržovat zdravou strukturu vlasů a kůže. Křemík může pomoci zlepšit pevnost a pružnost kůže a vlasů.
22. Podpora imunitního systému
- špenátová šťáva obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které jsou důležité pro zdravý imunitní systém. Vitamin C a železo napomáhají produkci bílých krvinek, které jsou klíčové pro boj proti infekcím a nemocem. Kromě toho mohou antioxidanty v špenátové šťávě pomoci chránit tělo před škodlivými volnými radikály, které mohou poškozovat buňky a snižovat imunitní funkci.
23. Správný vývoj plodu během těhotenství
- špenát obsahuje také hořčík, který je důležitý pro správnou funkci svalů a nervů. Dále obsahuje železo, které je klíčové pro tvorbu hemoglobinu v krvi, a také kyselinu listovou, která je důležitá pro správný vývoj plodu během těhotenství.
24. Diabetes
- špenát také obsahuje antioxidanty, jako jsou vitaminy C a E, karotenoidy a flavonoidy. Tyto látky pomáhají chránit tělo před poškozením způsobeným volnými radikály a mohou pomoci snížit riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, diabetes a rakovina.
25. Nízký obsah kalorií
- Jedna porce špenátové šťávy obsahuje pouze několik kalorií, což z něj činí skvělou volbu pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo udržovat si zdravou váhu. Navíc, díky vysokému obsahu vlákniny, pomáhá špenát udržovat pocit sytosti, což znamená, že můžete sníst méně jídla a přesto zůstat plní a spokojení.
26. Ochrana buněk před oxidativním stresem
- dalším benefitem šťávy ze špenátu je její obsah vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunitního systému a ochraně buněk před oxidativním stresem. Špenát také obsahuje železo, které pomáhá k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu a snižuje riziko vzniku železodeficitní anémie. Dále obsahuje vitamín K, který podporuje zdraví kostí a kardiovaskulárního systému, a vitamíny B2 a B6, které přispívají ke snížení únavy a vyčerpání a k normální funkci nervového systému. Špenát je také bohatý na minerály jako jsou hořčík, draslík a vápník, které jsou důležité pro zdravou funkci svalů a nervů, metabolismus a podporu zdravých kostí a zubů.
Celkově lze říci, že špenátová šťáva má mnoho zdravotních výhod a může být skvělým doplňkem pro každodenní stravu. Pokud si přejete zvýšit svůj příjem vitamínů, minerálů a antioxidantů, může být špenátová šťáva skvělou volbou.
Upozornění
Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře. Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky. Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.