19. "70 salátových receptů" - 1-10

Poznámka: udané množství v receptech č. 1 až 70 představuje 1 porci.

Dr. Walker navrhuje v některých receptech med, což odpovídá chuti Američanů. Můžete ho přirozeně vynechat.

 

ČÍSLO 1

  • 2 pol. lžíce karotky - postrouhané
  • 2 pol. lžíce salátu - pokrájeného
  • 1/2 stř. velkého rajčete - pokrájet na kousky
  • 2 pol. lžíce celeru - postrouhaného
  • 2/3 persimony (jsou oranžové plody podobné rynglím a rajským jablíčkům, u nás známé pod jménem kaki. Můžete použít jakýkoliv druh rynglí) - oloupané a pokrájené
  • 2 pol. lžíce rozinek - nejlépe bezjaderných
  • 2 pol. lžíce modrého zelí - jemně nakrájeného
  • 1/2 velkého banánu - nakrájeného na kousky
  • 2-3 datle - nakrájené na malé kousky
  • 5 malých ředkviček - nakrájených
  • 1 velké jablko - nastrouhané
  • 1/2 stř. velkého avokáda - oloupaného, nakr. na podélné plátky
  • 1 datle
  • posekané vlašské ořechy
  • 1 maraschino-třešně řeřicha potoční

 

Začněte karotkou a naskládejte všechno, až po banán, po vrstvách. Naklaďte ředkvičky kolem dokola, postrouhané jablko doprostřed, avokádo po stranách, rozčtvrcenou datli překřižte uprostřed, posypte ořechy a maraschinovou třešni dejte doprostřed. Ozdobte řeřichou.

 

ČÍSLO 2

  • 2 pol. lžíce celeru - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce karotky - nastrouhané
  • 2 pol. lžíce salátu - nakrájeného
  • 1 pol. lžíce cibule - posekané
  • 1/2 stř. velkého rajčete - pokrájeného na kostky
  • 2 pol. lžíce modrého zelí - pokrájeného
  • 1 pol. Lžíce dýně - postrouhané
  • 1 jablko - postrouhané nahrubo
  • 1 velký fík - pokrájený
  • 2 káv. lžičky medu (nemusíme přidávat)
  • 2 pol. lžíce vlašských ořechů - posekaných
  • 1/2 stř. velkého avokáda - oloupaného, podélně pokrájeného
  • 5 ředkviček - ponechat v celku
  • olivy - naplněné
  • petržel kadeřavá

 

Poskládejte všechno postupně v rozličných vrstvách: celer, karotku, potom směs salátu s cibulí a rajčetem, modré zelí, doprostřed dýni, potom směs jablka atd. Plátky avokáda položte kolem ředkviček na okraj, olivy doprostřed a posypte petrželí.

 

ČÍSLO 3

  • 1 2 lodyhy chřestu (syrový, čerstvý) - hrubě pokrájené
  • 6 zelených fazolí (syrové, čerstvé) - hrubě pokrájené
  • 1/4 hlávky čerstvého salátu - hrubě pokrájeného
  • 2 pol. lžíce petržele - jemně pokrájené
  • 1 malá karotka - postrouhaná
  • 50 g tvarohu ze statku (tvaroh se může, ale nemusí použít),
  • 4-5 polovin vlašských ořechů
  • 1/2 velké čerstvé broskve
  • 1/2 stř. velkého avokáda - oloupaného, podélně nakrájeného
  • salátové listy

 

Smíchejte všechno v míse dohromady až na broskev, avokádo, ořechy a část tvarohu. Naaranžujte čerstvé salátové listy na talíř a na ně narovnejte směs do formy pudingu. Tento celý „puding“ pokryjte tenkými broskvovými plátky a ozdobte tenkými plátky z avokáda. Zbytek tvarohu dejte doprostřed a posypte posekanými ořechy.

 

ČÍSLO 4

  • 1/4 hlávky čerstvého salátu - hrubě nakrájeného
  • 2-3 lodyhy celeru řapíkatého - jemně nakrájeného
  • 1/2 velké okurky, neloupané - pokrájeného
  • 1 pol. lžíce petržele - jemně pokrájené
  • 3-4 malé zelené cibulky - jemně pokrájené
  • 2-3 lodyhy syrového chřestu - pokrájeného
  • 2 káv. lžičky květáku - nastrouhaného
  • 2 pol. lžíce stř. velké, mladé, čerstvé tykve - nastrouhané
  • 1-3 pol. lžíce čerstvého hrášku - nechat v celku
  • 1/2 avokáda, středně velkého
  • salátové listy

 

Naaranžujte salátové listy na talíř.a navrstvěte uvedenou zeleninu; posypte všechno hráškem a postrouhanou tykví a ozdobte proužky z avokáda.

(Jestliže pokrájíte okurku se slupkou, dá se slupka v této formě dobře pokousat. Mimoto se uvolní okurková šťáva, kterou se salát ochutí a zvlhne.)

 

Okurku z vlastní zahrádky neloupat, postříkané proti škůdcům oloupat.

 

ČÍSLO 5

  • 1/4 hlávky čerstvého salátu - pokrájeného
  • 1-2 stvoly celeru - pokrájeného
  • 1/2 malého syrového bramboru
  • - neloupaného, jemně pokrájeného
  • 1 stř. velká karotka - postrouhaná
  • 1/2 velké cibule - jemně posekané
  • 1 káv. lžička zelené papriky - pokrájené
  • 1-2 zralá rajčata - pokrájená na kolečka
  • 50 g tvarohu - pokud možno od sedláka
  • 1/2 stř. velkého avokáda - oloupaného, nakrájeného na plátky
  • listy hláv. salátu nebo endivie

 

Naaranžujte všechnu pokrájenou a postrouhanou zeleninu na křupavé salátové listy; celé pokryjte kolečky z rajských jablíček; ozdobte plátky z avokáda a doprostřed posaďte kopeček tvarohu posypaný paprikou.

 

 

Novinky

 

ČÍSLO 6

  • 1/2 hlávky čerstvého salátu - pokrájeného
  • 1/2 velkého avokáda - oloupaného, podélně nakrájeného
  • 4 kolečka ananasu - přednost má čerstvý
  • 100 g tvarohu - přednost má ze statku
  • 1 pol. lžíce petržele - jemně posekané
  • červená sladká paprika - několik proužků
  • listy hlávkového salátu nebo endivie

 

Naaranžujte salát na salátové nebo endiviové listy a vše pokryjte vrstvou tvarohu. Doprostřed narovnejte plátky avokáda a na každou stranu položte kostky ananasu. Posypte jemně nakrájenou petrželkou a ozdobte proužky z červené papriky.

 

ČÍSLO 7

  • 1/2 hlávky čerstvého salátu - pokrájeného
  • 1/2 velké čerstvé karotky - postrouhané
  • 2 pol. lžičky rozinek
  • 100 g tvarohu
  • med

 

Naaranžujte salát na talíř, pokryjte ho vrstvou nastrouhané karotky smíchané s polovinou rozinek. Pokapejte kávovou lžičkou (nebo víc) medu, pokryjte celé tvarohem a ozdobte zbylými rozinkami.

 

ČÍSLO 8

  • 1/2 šálku čerstvého křupavého zelí - pokrájeného
  • 1/2 šálku celeru - pokrájeného na kostičky
  • 1 pol. lžíce petržele - jemně nakrájené
  • 3-4 listy špenátu - nakrájené
  • 1 velká karotka - nastrouhaná
  • 1 pol. lžíce medu
  • 50-100 g tvarohu
  • 1 velké jablko (nebo neslazený ananas) - postrouhané
  • petržel
  • syrová paprika nebo ředkvičky ke zdobení

 

Naaranžujte na talíř zelí, celer a špenát. Celé pokryjte postrouhanou karotkou a potrapte stejnoměrně lžící medu. Na to dejte vrstvu tvarohu a na ni postrouhané jablko nebo ananas. Ozdobte petrželovými listy a červenou paprikou nebo ředkvičkami.

 

ČÍSLO 9

  • 6-7 zelených syrových fazolí - pokrájených
  • 4-5 stvolů chřestu (čerstvých) - pokrájených
  • 1/2 velké okurky se slupkou - pokrájené
  • 1 káv. lžička zelené papriky - nastrouhané
  • 2-3 stvoly celeru  - nastrouhaného nebo jemně nasekaného
  • 1-2 velké čerstvé karotky - nastrouhané
  • 1/4 šálku vlašských ořechů - nasekaných
  • 1/2 šálku hroznů - na půlky nakrájených
  • 1 velká broskev, zralá - podélně na plátky nakrájená

 

Smíchejte v míse všechnu zeleninu mimo broskev, ořechy a několik kuliček hroznů. Směs naaranžujte na čerstvé křupavé salátové listy a ozdobte ořechy a rozpůlenými hroznovými kuličkami. Podle přání je možno osladit medem.

 

ČÍSLO 10

  • 1/4 hlávky salátu - pokrájeného
  • 2-3 stvoly syrového chřestu - pokrájeného
  • 4-5 cibulí - jemně pokrájených
  • 1 pol. lžíce zelené papriky - posekané
  • 2-3 stvoly celeru - jemně pokrájeného
  • 2 stř. velká zralá rajčata - pokrájená
  • 50 g tvarohu

 

Všechno smíchejte dohromady kromě rajčat a tvarohu. Salát naaranžujte na křupavé salátové listy a pokryjte ho tenkými kolečky z rajských jablíček. Nahoru dejte tvaroh posypaný paprikou.

 

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze