19. "70 salátových receptů" - 1-10
Poznámka: udané množství v receptech č. 1 až 70 představuje 1 porci.
Dr. Walker navrhuje v některých receptech med, což odpovídá chuti Američanů. Můžete ho přirozeně vynechat.
ČÍSLO 1
- 2 pol. lžíce karotky - postrouhané
- 2 pol. lžíce salátu - pokrájeného
- 1/2 stř. velkého rajčete - pokrájet na kousky
- 2 pol. lžíce celeru - postrouhaného
- 2/3 persimony (jsou oranžové plody podobné rynglím a rajským jablíčkům, u nás známé pod jménem kaki. Můžete použít jakýkoliv druh rynglí) - oloupané a pokrájené
- 2 pol. lžíce rozinek - nejlépe bezjaderných
- 2 pol. lžíce modrého zelí - jemně nakrájeného
- 1/2 velkého banánu - nakrájeného na kousky
- 2-3 datle - nakrájené na malé kousky
- 5 malých ředkviček - nakrájených
- 1 velké jablko - nastrouhané
- 1/2 stř. velkého avokáda - oloupaného, nakr. na podélné plátky
- 1 datle
- posekané vlašské ořechy
- 1 maraschino-třešně řeřicha potoční
Začněte karotkou a naskládejte všechno, až po banán, po vrstvách. Naklaďte ředkvičky kolem dokola, postrouhané jablko doprostřed, avokádo po stranách, rozčtvrcenou datli překřižte uprostřed, posypte ořechy a maraschinovou třešni dejte doprostřed. Ozdobte řeřichou.
ČÍSLO 2
- 2 pol. lžíce celeru - pokrájeného
- 2 pol. lžíce karotky - nastrouhané
- 2 pol. lžíce salátu - nakrájeného
- 1 pol. lžíce cibule - posekané
- 1/2 stř. velkého rajčete - pokrájeného na kostky
- 2 pol. lžíce modrého zelí - pokrájeného
- 1 pol. Lžíce dýně - postrouhané
- 1 jablko - postrouhané nahrubo
- 1 velký fík - pokrájený
- 2 káv. lžičky medu (nemusíme přidávat)
- 2 pol. lžíce vlašských ořechů - posekaných
- 1/2 stř. velkého avokáda - oloupaného, podélně pokrájeného
- 5 ředkviček - ponechat v celku
- olivy - naplněné
- petržel kadeřavá
Poskládejte všechno postupně v rozličných vrstvách: celer, karotku, potom směs salátu s cibulí a rajčetem, modré zelí, doprostřed dýni, potom směs jablka atd. Plátky avokáda položte kolem ředkviček na okraj, olivy doprostřed a posypte petrželí.
ČÍSLO 3
- 1 2 lodyhy chřestu (syrový, čerstvý) - hrubě pokrájené
- 6 zelených fazolí (syrové, čerstvé) - hrubě pokrájené
- 1/4 hlávky čerstvého salátu - hrubě pokrájeného
- 2 pol. lžíce petržele - jemně pokrájené
- 1 malá karotka - postrouhaná
- 50 g tvarohu ze statku (tvaroh se může, ale nemusí použít),
- 4-5 polovin vlašských ořechů
- 1/2 velké čerstvé broskve
- 1/2 stř. velkého avokáda - oloupaného, podélně nakrájeného
- salátové listy
Smíchejte všechno v míse dohromady až na broskev, avokádo, ořechy a část tvarohu. Naaranžujte čerstvé salátové listy na talíř a na ně narovnejte směs do formy pudingu. Tento celý „puding“ pokryjte tenkými broskvovými plátky a ozdobte tenkými plátky z avokáda. Zbytek tvarohu dejte doprostřed a posypte posekanými ořechy.
ČÍSLO 4
- 1/4 hlávky čerstvého salátu - hrubě nakrájeného
- 2-3 lodyhy celeru řapíkatého - jemně nakrájeného
- 1/2 velké okurky, neloupané - pokrájeného
- 1 pol. lžíce petržele - jemně pokrájené
- 3-4 malé zelené cibulky - jemně pokrájené
- 2-3 lodyhy syrového chřestu - pokrájeného
- 2 káv. lžičky květáku - nastrouhaného
- 2 pol. lžíce stř. velké, mladé, čerstvé tykve - nastrouhané
- 1-3 pol. lžíce čerstvého hrášku - nechat v celku
- 1/2 avokáda, středně velkého
- salátové listy
Naaranžujte salátové listy na talíř.a navrstvěte uvedenou zeleninu; posypte všechno hráškem a postrouhanou tykví a ozdobte proužky z avokáda.
(Jestliže pokrájíte okurku se slupkou, dá se slupka v této formě dobře pokousat. Mimoto se uvolní okurková šťáva, kterou se salát ochutí a zvlhne.)
Okurku z vlastní zahrádky neloupat, postříkané proti škůdcům oloupat.
ČÍSLO 5
- 1/4 hlávky čerstvého salátu - pokrájeného
- 1-2 stvoly celeru - pokrájeného
- 1/2 malého syrového bramboru
- - neloupaného, jemně pokrájeného
- 1 stř. velká karotka - postrouhaná
- 1/2 velké cibule - jemně posekané
- 1 káv. lžička zelené papriky - pokrájené
- 1-2 zralá rajčata - pokrájená na kolečka
- 50 g tvarohu - pokud možno od sedláka
- 1/2 stř. velkého avokáda - oloupaného, nakrájeného na plátky
- listy hláv. salátu nebo endivie
Naaranžujte všechnu pokrájenou a postrouhanou zeleninu na křupavé salátové listy; celé pokryjte kolečky z rajských jablíček; ozdobte plátky z avokáda a doprostřed posaďte kopeček tvarohu posypaný paprikou.
ČÍSLO 6
- 1/2 hlávky čerstvého salátu - pokrájeného
- 1/2 velkého avokáda - oloupaného, podélně nakrájeného
- 4 kolečka ananasu - přednost má čerstvý
- 100 g tvarohu - přednost má ze statku
- 1 pol. lžíce petržele - jemně posekané
- červená sladká paprika - několik proužků
- listy hlávkového salátu nebo endivie
Naaranžujte salát na salátové nebo endiviové listy a vše pokryjte vrstvou tvarohu. Doprostřed narovnejte plátky avokáda a na každou stranu položte kostky ananasu. Posypte jemně nakrájenou petrželkou a ozdobte proužky z červené papriky.
ČÍSLO 7
- 1/2 hlávky čerstvého salátu - pokrájeného
- 1/2 velké čerstvé karotky - postrouhané
- 2 pol. lžičky rozinek
- 100 g tvarohu
- med
Naaranžujte salát na talíř, pokryjte ho vrstvou nastrouhané karotky smíchané s polovinou rozinek. Pokapejte kávovou lžičkou (nebo víc) medu, pokryjte celé tvarohem a ozdobte zbylými rozinkami.
ČÍSLO 8
- 1/2 šálku čerstvého křupavého zelí - pokrájeného
- 1/2 šálku celeru - pokrájeného na kostičky
- 1 pol. lžíce petržele - jemně nakrájené
- 3-4 listy špenátu - nakrájené
- 1 velká karotka - nastrouhaná
- 1 pol. lžíce medu
- 50-100 g tvarohu
- 1 velké jablko (nebo neslazený ananas) - postrouhané
- petržel
- syrová paprika nebo ředkvičky ke zdobení
Naaranžujte na talíř zelí, celer a špenát. Celé pokryjte postrouhanou karotkou a potrapte stejnoměrně lžící medu. Na to dejte vrstvu tvarohu a na ni postrouhané jablko nebo ananas. Ozdobte petrželovými listy a červenou paprikou nebo ředkvičkami.
ČÍSLO 9
- 6-7 zelených syrových fazolí - pokrájených
- 4-5 stvolů chřestu (čerstvých) - pokrájených
- 1/2 velké okurky se slupkou - pokrájené
- 1 káv. lžička zelené papriky - nastrouhané
- 2-3 stvoly celeru - nastrouhaného nebo jemně nasekaného
- 1-2 velké čerstvé karotky - nastrouhané
- 1/4 šálku vlašských ořechů - nasekaných
- 1/2 šálku hroznů - na půlky nakrájených
- 1 velká broskev, zralá - podélně na plátky nakrájená
Smíchejte v míse všechnu zeleninu mimo broskev, ořechy a několik kuliček hroznů. Směs naaranžujte na čerstvé křupavé salátové listy a ozdobte ořechy a rozpůlenými hroznovými kuličkami. Podle přání je možno osladit medem.
ČÍSLO 10
- 1/4 hlávky salátu - pokrájeného
- 2-3 stvoly syrového chřestu - pokrájeného
- 4-5 cibulí - jemně pokrájených
- 1 pol. lžíce zelené papriky - posekané
- 2-3 stvoly celeru - jemně pokrájeného
- 2 stř. velká zralá rajčata - pokrájená
- 50 g tvarohu
Všechno smíchejte dohromady kromě rajčat a tvarohu. Salát naaranžujte na křupavé salátové listy a pokryjte ho tenkými kolečky z rajských jablíček. Nahoru dejte tvaroh posypaný paprikou.