>> Mléko
Jestliže se nezbytně potřebuje jiné mléko než mateřské, pak je pro lidi v každém věku kozí mléko to nejrozumnější a nejprospěšnější.
Mléko by se nemělo nikdy ohřát více než na 43 °C, protože při 54 °C se většina enzymů zničí. Ze stejného důvodu bychom nikdy neměli pít mléko pasterizované. Nejlepší je ho vypít hned po nadojení, jestliže je to možné, než vychládne.
Jestli je však uloženo v lednici v uzavřené láhvi, vydrží jeden až dva dny a zůstane vynikající.
Nemůže být dostatečně zdůrazněno, že neexistuje pro děti žádné lepší mléko než mléko mateřské. Další nejlepší je syrové kozí mléko.
Před časem upoutala moji pozornost 22 měsíců stará dcera mého dobrého přítele. Matka kojila dítě rok a po celou tuto dobu a ještě několik měsíců potom mu nikdy nekapalo z nosu a nebylo nikdy mrzuté nebo jinak nemocné, až jednoho dne se mu dalo kozí pasterizované mléko. Otec dítěte držel sice dvě kozy, které ale jednoho dne byly bez mléka. Pokoušel se koupit syrové kozí mléko v mlékárně, ale podle zákona mu smělo být prodáno jen pasterizované mléko. Koupil tedy litr pasterizovaného kozího mléka a dal je dítěti vypít. Dva dny nato začalo dítěti téci z nosu a mělo špatnou náladu. Otec koupil dvě nové kozy, dítě dostalo zase syrové mléko a do dvou dnů zmizely všechny potíže!
Toto není v žádném případě vzácná výjimka, ba naopak, syrové kozí mléko je velice dobrá potravina, zatímco kravské mléko působí silně hlenotvorně.
Důvod, proč se dnes již tak často nepoužívá kozí mléko, je čistě ekonomický. Kráva dává daleko větší množství mléka než koza. Zásobení masy lidí ve městech dělá použití kozího mléka nemožným. Na statcích by se potřebovalo například daleko více rukou k podojení 500 koz, aby se dosáhlo množství mléka, které dodává 100 krav.
Podle mého mínění je ideální, jestliže si jedna nebo dvě rodiny dohromady zakoupí 1500 až 2000 m2 obdělávatelné, na vodu bohaté půdy a asi 400 m2osází stromy. Zde si mohou držet dvě až tři kozy kvůli mléku. Také několik slepic, které se uživí na poli, obdělávat zahrádku s organicky pěstovanou zeleninou, saláty a plody a květinovou zahradu s dvěma nebo třemi úly.
Na takovém pozemku jste nezávislí, jestliže jste se koupí příliš nezadlužili. Potom už potřebujete jen málo peněz, abyste mohli pohodlně, dlouho, šťastně a ve zdraví žít a vést užitečný život.
Tento sen může být i pro vás skutečností! Nenechte se zastrašit eventuálními těžkostmi. Zvládli to jiní, zvládnete to také.
Myslete na staré přísloví: Snaž se přijít do nebe a dostaneš se výš než stromy. Podrobně jsem o tom napsal v mé knize Zpět na venkov.
Vraťme se k problémům s mlékem. Koza je snad nejčistotnější domácí zvíře. Její vyměšovací orgány jsou skoro dokonalé. Přitom je přátelské povahy, téměř laskavá. Její mléko má daleko vyšší vibraci než mléko kravské a zcela určitě vyšší než mléko matky, která kouří, pije colu a je, slušně řečeno, vznětlivé povahy, má více dětí, které vládnou její domácností a svým rodičům.
Kozy jsou nejen nejčistotnější zvířata, ale prakticky neonemocní tuberkulózou ani jinými nemocemi, které napadají krávy. Kvalita kozího mléka převyšuje daleko kvalitu mléka kravského. Je od přírody homogenní, obsahuje více dusíku, kvalitnější bílkovinu, velké množství niacinu a thiaminu, téměř více než všechny ostatní potraviny.
O kozím mléce víme, že je dobré pro děti s průjmem pro svůj vysoký obsah niacinu.
Thiamin je jedna důležitá součást vitaminu B komplexu a účastní se na všech životních procesech od porodu až do hrobu. Kozí mléko obsahuje hojnost tohoto vitaminu.
Dovolte mi ještě jednou upozornit na to, že kozí mléko by se nemělo ohřát více než na 48 °C. Uvařené nebo pasterizované kozí mléko byste měli raději vylít, než ho dát dětem. Jestliže se živí kůzlátka pasterizovaným kozím mlékem, zahynou do šesti měsíců. 2