Janin hráškový krém
Suroviny:
- 3-4 pytlíky mraženého hrášku,
- 4 zeleninové kostky,
- 1 smetana (125 ml),
- koření - majoránka, sušený česnek, mletý kmín, popř. jiné koření dle chuti
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- na dochucení sůl, polévkové koření
- petržel kudrnka
- olej,
- cibule
Na zahuštění:
- hladká mouka,
- voda,
- lžička soli
- (do hrníčku nasypeme mouku, lžičku soli, zalijeme vodou a rozkvedláme)
Tuto polévku jsme pojmenovali podle mé kolegyně Jany Kavkové, která nám tento recept prozradila.
Rodiče si na polévce moc pochutnali.
My budeme vařit opět ve velkém, osmilitrovém zeleném hrnci, cca 6 litrů polévky.
Doba přípravy: cca 30 minut.
Postup:
Do hrnce s vodou nasypeme hrášek a vhodíme zeleninové kostky, hořčici, trochu osolíme a přidáme majoránku, popř. i jiné koření. Necháme vařit 10 min a rozmixujeme. Dle konzistence můžeme zahustit hladkou moukou, v tom případě vaříme dalších 10 minut. Ke konci varu přidáme smetanu a necháme převalit. Dochutíme solí a nakonec přidáme petrželku kudrnku.
Pro lepší chuť polévky osmažíme 2 cibule na oleji, pěkně dozlatova a vsypeme do polévky. Ti šikovnější z vás mohou zvolit opačný způsob přípravy. Nejdříve osmažit cibulku, pak zaprášit moukou, přidat vodu, hrášek, kostku
Ozdobíme snítkem petrželky kudrnky a můžeme podávat.
dobrou chuť :o)))))