Tykev

Tykev - Cucurbita pepo

 

 

Tykev - známe dva druhy, které jsou rozšířenou stolní zeleninou, a to tykev bílou a žlutou. Žlutá má ostřejší chuť.

Obě obsahují 90% vody. Draslík tvoří 50% všech minerálií. Listy mají vysoký obsah vápníku a jsou velmi bohaté na železo, hořčík a draslík.

Při přípravě šťávy jsou kořeny a listy stejně cenné a v této formě je tykev velmi hodnotnou živinou pro všechny části kostry. Jestliže zkombinujeme tuto šťávu se šťávou karotkovou a pampeliškovou, můžeme touto směsí dobře vyživovat nejen kosti, ale hlavně zuby jak u dětí, tak u dospělých.

V salátu činí tykvové listy trochu potíže, proto je lépe pomlít je na masovém mlýnku. Tykev sama se do salátů postrouhá nebo pomele.

 

Tykev – záhadná kráska zeleninového světa

Když se řekne „tykev“, leckomu se hned v hlavě rozbliká dýně na Halloween, patizon na pánvičce nebo cuketa v těstíčku (ano, víme, ne každý může být na syrové stravě). Ale ouha! Tykev jako taková je ještě o něco tajemnější, než se na první pohled zdá. Nepleťme si ji hned s těmi okatými kolegyněmi, co se tak rády fotí na podzimních trzích.

 

Ve skutečnosti je slovo „tykev“ tak trochu zeleninový deštník, pod kterým se ukrývají různé odrůdy. Cuketa, dýně i patizon jsou ve skutečnosti jen odrůdami tykve obecné (Cucurbita pepo) – tedy sesterstvo v jednom botanikově herbáři. Když ale někdo řekne „tykev bílá“ nebo „tykev žlutá“, obvykle tím nemyslí dekorativní dýni na zápraží, ale konkrétní stolní tykve, které se pěstují jako běžná zelenina – na jídlo, do salátů, na šťávu, nebo i do smoothies (ano, i to se dá, ale chce to trochu odvahy nebo hodně karotky).

 

Bílá nebo žlutá – tykev s charakterem

Co je tedy ta pravá „tykev“? Pokud si chcete odškrtnout zážitek z klasické tykve, hledejte tyto dvě typické varianty:

  • Tykev bílá – má jemnější chuť, něžnější strukturu a chuťově připomíná něco mezi cuketou a okurkou. Dá se jíst syrová, nastrouhaná, šťávová i mletá.

  • Tykev žlutá – ta už má o něco výraznější projev. Trochu štípe, trochu řízne, a když si nedáte pozor, překvapí vás šmrncem jako hořčice v salátu.

Obě tyto krásky však mají jedno společné – obsahují více než 90 % vody, takže pokud hledáte šťavnatou vzpruhu, která vám pročistí tělo jako jarní déšť okapy, jste na správné adrese.

 

Minerální poklad ukrytý v zelené skořápce

A teď se podržte, protože v téhle vodnaté krásce se ukrývá víc minerálů, než by jeden čekal. Dominantním minerálem je draslík, který tvoří více než 50 % všech minerálních látek v tykvi. A co víc? Jeho věrní kumpáni – vápník, železo, hořčík – se nacházejí ve vysoké koncentraci především v listech.

 

Ano, tykvové listy jsou zcela nedoceněné zelené zlato. Sice se netváří zrovna jako salátová primadona, ale jejich nutriční bohatství je přímo aristokratické. Pokud si potrpíte na šťávy a výživu pro kosti, zuby, klouby i nehty, měli byste tykvovým listům s pokorou pokleknout. Především v kombinaci se šťávou z karotky a pampeliškových listů vzniká doslova elixír pro vaši kostru – a to nejen obrazně.

 

 

Novinky

 

Šťáva z tykve – když zelenina začne zpívat tělu

Představte si to: v ruce držíte sklenici svěže nazelenalé šťávy, která nejen osvěží, ale doslova „zavibruje“ vaší kostrou. Ne, není to kouzlo, ale věda. Šťáva z tykve – z kořenů i listů – je totiž výživová bomba, která má daleko větší dosah než jen na trávení. Funguje jako důkladná živinová injekce pro celý pohybový aparát, a to včetně těch oblastí, na které si jinak vzpomenete jen u fyzioterapeuta nebo po nešikovném sezení na gauči.

 

Kořeny a listy – dvojitý úder pro zdraví

Zatímco mnozí se při zmínce o tykvi soustředí výhradně na dužinu (protože je sladká, křehká a nastrouhá se za vteřinu), kořeny a listy mají v surovém stavu opravdový terapeutický potenciál. Možná nejsou zrovna supermodelkami zeleninové scény, ale zato obsahují vysoké množství minerálů, a především vápníku a železa. A právě tyhle dva prvky jsou zásadní pro všechny, kdo chtějí mít silné zuby, zdravé dásně a klouby, které se nerozsypou při prvním podřepu.

 

A teď pozor – šťáva z listů a kořenů tykve má ještě jednu výhodu: je zcela přirozeně zásaditá, takže pomáhá odstraňovat překyselení organismu. Když ji navíc zkombinujete s karotkovou šťávou a výtažkem z pampeliškových listů, vznikne směs, která nejen podporuje trávení a detoxikaci jater, ale také regeneruje dásně, zpevňuje nehty a rozjasňuje pokožku.

 

Chuť není všechno, ale umíme s ní pracovat

Přiznejme si to. Listy tykve nejsou zrovna dezertní specialita. Jejich struktura připomíná lehce šustivý pergamen a chuť? Řekněme, že se nedá zaměnit s bazalkovým pestem. Ale to nevadí! Chytrá kuchařka nebo fanoušek syrové stravy si ví rady. Stačí vzít masový mlýnek (nebo výkonný mixér) a listy do něj bez obav poslat. Výsledkem bude hustá, výživná zelená hmota, která se dá přidat do salátů, šťáv nebo klidně i do raw pomazánek.

 

A navíc – když k tomu přihodíte třeba šťávu z citronu, pár lístků máty, čerstvou okurku nebo špetku zázvoru, začnou se dít chuťové zázraky. I ten nejzarytější odpůrce zelené tekutiny si pak řekne: „Hmm... že by ještě jednu skleničku?“

 

Tykvová šťáva pro děti? Ano, ale s rozumem

Děti a zelené šťávy – to je kapitola sama pro sebe. Ale právě tykvová šťáva může být vítaným startem, pokud ji namícháte se sladkou mrkví a třeba i kapkou jablečné šťávy. Taková kombinace totiž chutná jako džus s vitamínovým přesahem. Žádná chemie, jen rostlinná magie. A co víc – tato směs pomáhá při růstu zubů, posiluje sklovinu a zklidňuje dětské trávení.

 

A že vaše dítko vykulí oči a řekne: „Fuj, to je zelený!“? Odpovězte mu s nadhledem: „Ano, zlatíčko. A právě tahle zelená barva ti posílí zuby víc než jakákoli pasta z reklamy.“

 

Syrová tykev? To chce trochu odvahy a dobré struhadlo

 

Možná vás napoprvé překvapí: tykev není jen na polívku nebo zavařenou jako kompot. Právě naopak. Pokud ji nastrouháte nahrubo do čerstvého salátu, budete se divit, jak lehká, křupavá a příjemně šťavnatá její textura je. A co víc – v kombinaci s další zeleninou umí vykouzlit nejen živinovou bombu, ale i skutečně chutné jídlo.

 

Tykev bílá i žlutá má jemnou chuť, která se výborně hodí jako „nositel“ výraznějších složek – jako je třeba křen, česnek, jablečný ocet, citron, kopr nebo sezamová pasta. Díky vysokému obsahu vody (až 90 %) pak celé jídlo dostává přírodní šťavnatost, kterou už nemusíte dolévat žádným dresinkem.

 

Tykvové listy v salátu? Ano, ale chce to fintu

Jak už bylo řečeno: listy tykve jsou velmi bohaté na vápník, železo a hořčík, ale jejich textura je poněkud... rustikální. Žvýkat je bez úprav připomíná boj s kusem jemné smirkové tkaniny. Ale! Existuje řešení – pomlít je v mlýnku. Tím se zachová všechno cenné, ale zároveň se listy lépe promíchají s ostatními složkami salátu. Výsledkem je nejen bohatší výživový profil, ale i konzistence, kterou zvládne i salátový začátečník.

 

Tip: Pokud nechcete listy mlít, zkuste je nakrájet na tenounké nudličky a jemně promnout v ruce s citronem a špetkou soli. Změknou a zkrotí se – trochu jako neposlušné vlasy po kondicionéru.

 

Novinky

 

Co se k tykvi hodí? Kombinujte chytře a s láskou

Pokud přemýšlíte, s čím syrovou tykev kombinovat, sáhněte po tom, co má kontrastní chuť nebo barvu. Mrkev přidá sladkost a barvu, řapíkatý celer křupavost a hořkost, okurka svěžest a neutralitu, petržel detoxikační nádech a ředkvička příjemnou štiplavost.

 

Skvělou volbou je i jemné zakápnutí lněným olejem nebo přidání namočených slunečnicových semínek – nejen kvůli chuti, ale i kvůli podpoře vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích.

 

A co když přihodíte kousek nastrouhaného jablka nebo pár kapek pomerančové šťávy? Tykvový salát se hned promění v osvěžující „živý oběd“, který zasytí, pohladí a současně neunaví trávení.

 

Tykvová miska pro fajnšmekry – rychle, syrově a požitkářsky

Zkuste si vytvořit svou vlastní živou tykvovou misku: nastrouhaná tykev, kostičky avokáda, čerstvý kopr, trocha limetové šťávy, hrst mungo klíčků a pár vlašských ořechů. Osolte nerafinovanou solí, zakápněte dýňovým nebo lněným olejem a nechte chvíli stát. Vše se propojí a vy najednou ucítíte chuť pozdního léta, kdy je tykev čerstvá, křupavá a plná síly.

 

Tahle kombinace vám nastartuje trávení, vyživí střeva, dodá enzymy, minerály i jemné rostlinné bílkoviny. A navíc – bez vaření. Jen syrová poezie v misce. Taková, která nenasytí jen žaludek, ale i duši.

 

Tykev jako elixír pro kosti a zuby

 

Možná vás překvapí, že právě tykev – to nenápadné „něco“, co v supermarketech působí jako zapomenutý příbuzný dýně – je jednou z nejvíce mineralizujících potravin, které máme běžně k dispozici. A teď nemluvíme jen o jejím vnitřku, ale i o listech a kořenech, které se při šťávování doslova proměňují v minerální esenci.

 

Draslík tvoří až 50 % všech minerálních látek v tykvi, ale to je teprve začátek. Listy jsou doslova nabité vápníkem, železem, hořčíkem a dalšími prvky, které náš organismus potřebuje nejen pro zdravé kosti, ale i pro funkci svalů, nervového systému a hormonální rovnováhy. A když k tykvové šťávě přidáte karotkovou a pampeliškovou šťávu, získáte koktejl, který by mohl směle nést název „nápoj pro zubní víly“ – nebo spíš pro ty, co si chtějí zuby uchovat pevné a kosti bez osteoporózy.

 

Šťáva z tykve – tmavá, silná, přesto jemná

Na první pohled vás možná zarazí: šťáva z tykve má tmavší barvu, obzvlášť pokud do ní přimícháte i listy a kořen. Ale nebojte – chuťově je nečekaně jemná, zemitá, s lehkým rostlinným nádechem, a skvěle se kombinuje s mrkvovou sladkostí, citronovou kyselostí nebo jablečnou šťávou.

 

A co víc – je ideální pro každého, kdo si chce zlepšit trávení, vylučování a detoxikaci. Narozdíl od syntetických „očistných kúrák“ tykev nevyčistí organismus násilím, ale jemně vyživuje a harmonizuje, takže v těle „poběží věci samy od sebe“, bez dramat a návalů do hlavy.

 

Tykev a střeva: přítelkyně peristaltiky

Věděli jste, že mnoho lidí se potýká s tzv. „línými střevy“, a že skutečný problém často není nedostatek vlákniny, ale nedostatek výživy pro střevní svalovinu? A právě tady nastupuje tykev.

 

Tykev nefunguje jako projímadlo, ale jako živina. Je to rozdíl, který poznáte nejen na toaletě, ale i v náladě, pokožce a schopnosti soustředění. Tykvová šťáva vyživuje střevo tak, aby mohlo pracovat přirozeně, bez umělého popohánění. Je to jako dát běžci vitamíny místo biče.

 

A co když přidáte šťávu z karotky? Dostanete směs, která nejen obnovuje tonus střeva, ale také dodává energii játrům, žlučníku a pokožce – protože to, co projde střevem hladce, se nemusí ukládat jinde. A to se počítá!

 

Syrové listy tykve – zelené zlato, které nesmí přijít nazmar

Zvláštní pozornost zasluhují tykvové listy, které jsou skutečnou pokladnicí minerálů. Jenže přiznejme si: do salátu se krájí těžko, žvýkají ještě hůř a moc chutě z nich taky nevymačkáte. Řešení? Lisovat!

 

Jakmile projdou lisem, uvolní svou tmavě zelenou šťávu, která voní po chlorofylu, životě a přírodě. Je to šťáva pro silné jedince, ale v kombinaci s jemnější zeleninou se promění ve velmi dobře snesitelný a překvapivě osvěžující nápoj. Ideální třeba ráno nalačno nebo jako součást odpolední šťávové přestávky.

 

Tykvová šťáva jako součást syrového půstu

Pokud zvažujete šťávový půst, určitě zařaďte i tykev. Její jemnost nedráždí sliznice, obsah vody rehydratuje tělo, a přitom minerály dodávají sílu a stabilitu, která je při půstu tolik důležitá. Ve srovnání s okurkou má tykev více minerálů, a přitom není tolik močopudná, takže nedochází k oslabení ledvin.

 

Tykvová šťáva je tak ideální „přechodová“ surovina pro ty, kdo chtějí začít se syrovou stravou, ale bojí se velkého detoxu. Je to šťávový diplomat – neútočí, nevyvolává krizi, ale pozve tělo ke spolupráci.

 

Až příště uvidíte tykev v regále, nevnímejte ji jen jako příbuznou dýně na výslužbu. Přistupujte k ní jako k minerálnímu lektvaru, který vyživí vaše zuby, kosti, střeva i náladu – a navíc chutná dobře. Ať už ji nastrouháte, pomelete, nebo vylisujete. Hlavně ji nevařte – to by byla škoda!

 

 

Novinky

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze