Indická omáčka
Přísady:
- 1 cibule
- pórek
- rajčata
- paprika
- okurka
- květák
- hladká mouka nebo škrob (nevím, proč tady Jana často zmiňuje škrob, když ho ještě nikdy nepoužila ???)
- kysaná smetana
- koření (provensálské koření, chmeli sumali, indické koření)
- olej
- 2 kostky zeleninového vývaru
- sůl na závěrečné dochucení
- popř. 1-2 lžičky plnotučné hořčice na zvýraznění chuti.
Postup:
Nakrájenou cibuli mírně osmahneme, přidáme postupně pórek a papriku, podlijeme vodou a přidáme zbytek zeleniny. Přidáme koření dle chuti. Po deseti minutách varu zahustíme a mouku povaříme (použijeme-li škrob, vaříme jen 3 minutky proto prodloužíme dobu varu zeleniny), ke konci vaření přidáme kysanou smetanu. Přivedeme k varu a vypneme. Dochutíme solí, já bych ještě přidal 1-2 lžičky plnotučné hořčice pro zvýraznění chuti.Podáváme s těstovinami nebo kynutým knedlíkem, můžeme dozdobit kopečkem sladké šlehačky.