Budějcká omáčka
Suroviny:
- celer
- mrkev
- cibule
- olej
- 1 smetana
- 1 rajský protlak
- 2 kostky zeleninového vývaru
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře (nesmí být mletý, pak je škodlivý)
- bobkový list
- lžička plnotučné hořčice
- hladká mouka s trochou soli na zahuštění
- sůl na závěrečné dochucení
Postup:
Očištěnou a nakrájenou zeleninu orestujeme na oleji v pořadí cibule, mrkev a celer. Podlijeme vodou, přidáme kostky a koření. Doporučuji opravdu spočítat, kolik kuliček do omáčky dáváme. Vaříme deset minut, poté zahustíme moukou a přidáme rajský protlak a hořčici. Vaříme dalších deset minut. Na konci varu přidáme smetanu a necháme převalit. Nakonec vyndáme bobkový nebo-li vavřínový list a kuličky nového koření a pepře. Upozorňoval jsem na za začátku, že si je máte důkladně spočítat. Když nějakou kuličku v omáčce zapomenete, můžete vzít na to jed, (raději jej na to neberte, jed do kuchyně nepatří), že do ní (tedy do té kuličky koření) kousne váš nejvzácnější host a při nejlepší vůli si vylomí kus zubu. Také znám některé človíčky, kteří používají na koření plátěné pytlíčky, sítka na čaj a podobné vymoženosti moderní doby.
Podáváme s kynutým knedlíčkem.