22. Večeře
Je velice dobré začít večeři 1/4 litrem čerstvé syrové zeleninové šťávy. Je mnohem snadněji stravitelná než polévka. Celerová a karotková šťáva jsou například ty nejlepší šťávy před jídlem.
Jako další chod jíme salát podle pokynů v kapitole „Saláty“. Navrhli jsme vám dostatečné množství salátů, abyste je mohli střídat a jídla nebyla jednotvárná. Nestává se často, že byste po takovém salátu měli ještě hlad.
ČÍSLO 1
- - Salát číslo 2:
- - Ovoce, např. 2 nebo 3 plátky zralé oloupané datle, 1/2 hrušky nakrájené na kostky.
- - Na to dejte 1-2 kávové lžičky šlehačky oslazené medem nebo servírujte posypané pomletými mandlemi.
- - 1/4 litru čerstvé šťávy z karotky
ČÍSLO 2
- - Salát číslo 3:
- - Jahody s medem a smetanou
- - 1/4 litru čerstvé celerové šťávy
ČÍSLO 3
- - Salát číslo 11:
- - Čerstvé šťavnaté broskve oslazené medem nebo datlovým cukrem.
- - 1/4 litru čerstvé šťávy z karotky a celeru.
ČÍSLO 4
- - Salát číslo 15:
- - Servírujte 50 až 100 gramů švýcarského sýra pro osobu.
- - Zralé čerstvé maliny, se smetanou a medem.
- - 1/4 litru jakékoliv čerstvé zeleninové šťávy.
ČÍSLO 5
- - Salát číslo 18:
- - Sladké zralé třešně servírujeme buď se stopkami, nebo odpeckované a rozpůlené ve zmrzlinovém poháru.
- - 1/4 litru čerstvé šťávy z karotky a celeru.
ČÍSLO 6
- - Salát číslo 21:
- - Středně velký vinný hrozen.
- - 1/4 litru čerstvé šťávy z karotky, celeru a petržele.
ČÍSLO 7
- Salát číslo 27:
- - Servírujte švýcarský sýr (50-100 g pro osobu) s plněnými olivami a s celerem nastrouhaným na kašičku.
- - 1/4 litru čerstvé šťávy z jablek a granátových jablek.
- - Proužky čerstvého ananasu pokapané medem a ozdobené šlehačkou.
- - Nastrouhané nebo jemně posekané mandle.
Poznámka: Toto bohatší jídlo je dobrá „večeře pro hosty“.
Přidáním ředkviček, zelené cibulky, zralých zelených oliv, celeru, okurkových plátků, koleček nebo proužků ze syrové mrkve, koleček ze syrových brambor, artyčoků, zelené papriky, syrového květáku, ořechů, datlí, fíků atd., které jsme krásně naaranžovali, můžeme vykouzlit atraktivní a pestrou večeři ze syrových potravin. Zevní úpravu vylepšíme barevnými talíři. Protože jídlo, které je chutné a přitom lahodí i oku je lépe stravitelné, je trocha času věnovaná úpravě dobrou investicí.
Jestliže má tělo z počátku potíže s větším množstvím syrové stravy, potom pijte raději větší množství zeleninových čerstvých šťáv a jezte mnoho syrového ovoce, jehož vláknina je lépe stravitelná než saláty a zelenina.
Nesmíme zapomenout,
že tělo potřebuje menší množství syrové potravy než vařené.
Sestavování jídel podle hodnoty kalorií je nesmysl. Syrová strava obsahuje všechny kalorie a účinné látky, které tělo potřebuje, především tehdy, jestliže je doplňována čerstvými šťávami. Nepotřebujeme žádné kalorie jako potravu. Potřebujeme chemické prvky, minerálie a soli v organické, živé formě, vitaminy a enzymy.