Jídla se slaninou nebo škvarky
Grenadýrský marš
400 g středních flíčků, 1 kg brambor, 150 g sádla, 50 g slaniny, 2 cibule, sladká mletá paprika, pepř, sůl
Těstoviny uvaříme v osolené vodě za stálého míchání do měkka, hned je odcedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat,. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k flíčkům. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, dozlatova na sádle osmahneme a přidáme k flekům s bramborami.Směs osolíme, opepříme, přidáme rozškvařenou slaninu s mletou paprikou a pepřem. Dobře promícháme a na vymaštěném pekáčku v troubě zapečeme. Vhodným doplňkem je kyselá okurka nebo zeleninové saláty.
Špekové knedlíky
500 g chlebíčkové večky, 600 g uzeného bůčku, 150 g hrubé mouky, 4 vejce, 0,4 l mléka, 100 g sádla, petrželová nať, pepř, sůl
Chlebíčkovou veku nakrájíme na kostičky a necháme na pekáčku v troubě proschnout. Uzený bůček uvaříme ve vodě doměkka, vykostíme a nakrájíme rovněž na kostičky,. V kastrole rozpustíme sádlo, opečeme na něm rozkrájenou veku, přimícháme rozkrájený bůček, osolíme, opepříme a za stálého míchání opražíme. Z mléka, hrubé mouky, vejce a nasekané petrželové natě si připravíme těstíčko. Těstíčko vmícháme do osmažených housek s bůčkem a necháme uležet. Pak tvoříme kulaté knedlíky (3 kusy na porci), dobře je zmáčkneme, vložíme do osolené vařící vody a vaříme asi 12 minut podle velikosti. Uvařené knedlíky vyjmeme drátěnou naběračkou a hned propíchneme vidličkou, aby vyšla pára.
Špekové knedlíky podáváme rozříznuté na půlky s kysaným zelím, osmažené škvarky nebo na sádle dozlatova usmaženou cibulkou.
Oškrábané brambory opláchneme nastrouháme na jemném struhadle, necháme ustát a část vody slijeme. Pak přidáme hladkou mouku a hrubou mouku, osolíme a dobře promícháme. Připravené těsto protlačujeme přes hrubé struhadlo do vařící osolené vody, lehce mícháme a vaříme asi 5 minut. Vařené halušky-knedlíčky vyjmeme z vody cedníkem necháme okapat a promastíme horkým sádlem. Slaninu nakrájíme na kostičky a v malém kastrůlku částečně rozškvaříme. Při podávání horké halušky posypeme brynzou a přelijeme rozškvařenou slaninou. Vhodným doplňkem je hlávkový salát se smetanou.
Bramborový guláš
2 větší cibule, 100 g sádla, 1,5 kg brambor, 3 lžíce hladké mouky, 1 l vývaru z masa nebo kostí, majoránka, sladká mletá paprika, pepř, sůl, česnek, kmín
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na poloviční dávce sádla dozlatova. Přidáme papriku, zpěníme ji a zalijeme vývarem. Oškrábané brambory nakrájíme na větší kostky, přidáme je do základu, okořeníme kmínem, pepřem a utřeným česnekem a osolíme. Dusíme pod poklicí do poloměkka. Pak zahustíme světlou jíškou připravenou ze zbylého sádla a hladké mouky, rozmícháme a dovaříme doměkka. Do uvařeného bramborového guláše přidáme drcenou majoránku. Bramborový guláš můžeme vylepšit opečenou klobásou nebo párkem. Vhodným doplňkem je zeleninový salát.
Houby očistíme, případně kloboučky oloupeme, nakrájíme na kostky, opláchneme v tekoucí vodě a necháme na cedníku okapat. Na polovině sádla osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme mletou papriku a po zapěnění zalijeme vývarem z masa. Na tento základ vložíme připravené houby, osolíme je opepříme, přidáme přesekaný kmín a drcenou majoránku a pod poklicí dusíme 20 minut. Pak zahustíme jíškou připravenou z hladké mouky a zbylého sádla a krátce povaříme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo černý chléb.
Škvarkové placky
300 g hrubé mouky, 150 g hladké mouky, 400 g vepřových škvarků, 2 vejce 0,15 l mléka, 10 g droždí, sůl
Vepřové škvarky nasekáme nadrobno, spojíme je s hrubou moukou a polovinou mouky hladké, vejcem, droždím rozmíchaným ve vlažném mléce a osolíme. Zaděláme tuhé těsto a necháme ho odpočinout. Z těsta rozválíme na pomoučeném vále placku, tvořítkem vypichujeme kolečka, která narovnáme na plech a podle chuti ještě na povrchu osolíme. Škvarkové placky pečeme ve vyhřáté troubě po obou stranách do červena. Podáváme horké nebo studené. Vhodným doplňkem je hlávkový salát nebo okurkový salát se smetanovou zálivkou.
Houbový kuba
500 g krup,1 velká cibule,150 g sádla, 60 g sušených hub, vývar s kostí, podle chuti česnek, pepř, sůl
Propláchnuté kroupy uvaříme ve vodě doměkka, scedíme a propláchneme studenou vodou. Sušené houby předem namočíme a poté uvaříme v osolené vodě, vývar z hub nalijeme do uvařených krup a houby nakrájíme nadrobno. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na sádle dozlatova. Cibuli a houby promícháme s kroupami, přidáme vývar z kostí, utřený česnek, osolíme a opepříme, promícháme, navršíme do pekáčku a v troubě zapečeme. Vhodným doplňkem je kyselá okurka nebo sterilované zelí.
Škvarkové pagáče
200 g vepřového sádla z bůčku, 370 g hladké mouky, 0,1 l mléka, 20 g droždí, 2 vejce, 0,1 l vody, lžička cukru, pepř, sůl
Sádlo z vepřového bůčku nakrájíme na kostky a vyškvaříme. Světlé škvarky scedíme, přesekáme na jemno a se sádlem necháme vychladnout v lednici. Sádlo se škvarky smícháme se 100 g hladké mouky, rozválíme, složíme a znovu dáme do lednice.
Droždí nadrobíme do vlažného mléka s lžičkou cukru a necháme vykynout. Do zbylé mouky přidáme 1 vejce, sůl, mletý pepř, kvásek, vodu a vše promícháme na tažné těsto.
Vykynuté těsto rozválíme do čtverce, do středu dáme ztuhlý čtverec sádla s moukou, přikryjeme cípy čtverce, dobře zabalíme (jako psaníčko), rozválíme na obdélník, třikrát přeložíme a dáme do lednice. Takto postupujeme při rozvalování a překládání ještě dvakrát. Vychladlé těsto nakonec rozválíme na plát tlustý asi 15 mm, kulatým tvořítkem z něj vykrájíme kolečka, ozdobíme je mřížkami, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vykynout. Pečeme na plechu ve vyhřáté troubě dorůžova.
Strapačky se zelím
2 kg brambor, 300 g hladké mouky, 300 g hrubé mouky, 500 g kysaného zelí, 3 lžíce sádla, 200 g slaniny, 1 velká cibule, 1 vejce, pepř, sůl
Brambory oškrábeme, opláchneme, nastrouháme na jemném struhadle, necháme ustát a část vody scedíme. Do připravených brambor přidáme hladkou i hrubou mouku, osolíme, opepříme, vyklepneme vejce a směs dobře promícháme. Připravené bramborové těsto protlačujeme přes hrubé struhadlo do osolené vařící vody, mícháme a vaříme 8-10 minut. Pak cedníkem vyjmeme, necháme okapat a promastíme částí horkého sádla. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, zapěníme na zbylém sádle, přidáme překrájené kysané zelí, mírně zalijeme vodou a dusíme doměkka. Do měkkého zelí přimícháme střapačky, dobře promícháme a při podávání přeléváme každou porci škvařenou slaninou.