Vysvětlivky a doplňky kuchařské terminologie
Vysvětlivky a doplňky kuchařské terminologie
divoké koření: | celý pepř, nové koření, bobkový list |
paštikové koření: | je mletá směs-bílý pepř, muškátový květ, hřebíček, nové koření, paprika |
koření kari: | mletá směs-koriandr, zázvor,kmín, pepř, kurkuma, kardamon, |
koření chili: | na jemno mleté malé pálivé paprikové lusky |
koření oregano: | dobromysl obecný-používá se v sušených listech do paštik a mletého masa, |
koření rozmarýn: | používají se sušené listy |
kečup: | kořeněná omáčka z rajčat |
kořenová zelenina: | mrkev, celer, petržel |
bramborové krokety: | směs prolisovaných vařených brambor, odpařených na ohni s přidáním soli, vajec a části mouky,obalené v trojobalu a smažené v oleji |
mandlové krokety: | totéž těsto jako na bramborové krokety, jen při obalování přidáme do strouhané housky na plátky a na sucho opražené mandle |
bramborové dolfy: | směs odpalovaného těsta a polovina prolisovaných vařených brambor s přidáním soli a vajec-do horkého oleje lžící tvarujeme noky a smažíme do červena |
trojobal: | základní balení masa nebo zeleniny v hladké mouce, vejci rozmíchaném s mlékem a ve strouhané housce |
třený česnek: | na jemno nožem rozetřený oloupaný česnek se solí |
sardelové máslo: | promíchané změklé máslo s utřenou sardelkou, zabalené v alobalu do tvaru rolky, uchováváme v chladničce |
výpek: | vydušený základ z masa či z drůbeže, před zaprášením hladkou moukou |
šťáva: | výpek z masa mírně zahuštěný moukou a povařený až se odděluje tuk |
omáčka: | šťáva více zahuštěná jíškou nebo moukou, rozmíchanou ve vodě či v mléce |
bešamel: | hustá bílá omáčka z máslové jíšky a mléka |
sýrová omáčka: | omáčka k zapékání, složená z bešamelu žloutků, strouhaného sýra a citrónové šťávy (mornay) |
karamel: | cukr pálený na pánvi za stálého míchání do zlatova, zalitý vodou a povařený |
vaření: | je vaření potravin ve vroucí vodě se solí a kořením, případně zeleninou apod. |
dušení: | tepelná úprava se solí a různým kořením pod poklicí v malém množství tekutiny na mírném ohni |
pečení: | tepelná úprava potravin (jateční maso nebo drůbež) v troubě na tuku s občasným podléváním a přeléváním malým množstvím vody nebo vývaru |
blanšírování: | krátké povaření (spaření) potravin ve vařící vodě |
grilování a rožnění: | pečení masa na mřížkovém roštu nebo na jehle na dřevěném uhlí nebo jiném podobném zdroji (elektrické grily apod.) |
pečení na pánvi: | opékání potraviny na tuku po obou stranách |
smažení: | příprava pokrmu obaleného v trojobalu nebo těstíčku ve větším množství horkého tuku |
gratinování: | zapékání pokrmu na povrchu |
pošírování: | ztužení potraviny ve vařící vodě s octem a solí |
vaření v páře: | příprava pokrmu v hrnci nebo v kastrole na mřížce s malou dávkou vody s přiléhající poklicí |
vaření ve vodní lázni: | příprava pokrmu např. paštik a galantin ve větší dávce vařící vody (v kotli) |
marinování: | naložení masa do předem připraveného nálevu z octa, vína, oleje, koření apod., ale také jen osolení a okořenění plátků masa před grilováním a potření olejem nebo máslem |
mletí: | rozrušení potraviny (masa, drůbeže, ryb, zeleniny) před vlastní úpravou umletím v mlýnku |
kutrování: | úprava syrového mletého masa s přidáním studené vody a koření na fáš |
glazurování: | způsob úpravy studených předkrmů-potírání částečně rozehřátým aspikem-přeleštěný pokrm dáme ihned do chladničky |
strouhání: | strouháme brambory a zeleninu buď v syrovém či vařeném stavu na ručním struhadle na nudličky |
krouhání: | úprava potraviny na ručním struhadle (zelí) nebo strojku (syrová zelenina, cibule apod.) na větší nudle |
mísení: | úprava potraviny (např. knedlíků) v míse vařečkou nebo na stroji zasunutým hákem |
šlehání: | úprava potraviny šleháním v kotlíku nebo na stroji pomocí zasunuté metly |
prolisování: | pracovní úkon, kdy se omáčka nebo řídká zelenina (špenát, mrkev, celer, petržel) vařečkou či kvedlačkou, prolisuje přes síto nebo cedník |
porcování: | rozdělení potraviny kuchyňským nožem nebo sekáčkem |
odblaňování: | očišťování např. blan a šlach na roštěné či svíčkové a u jater a různých šálů (svalů) ostrým nožem |
nařezávání: | úkon po naporcování masa, např. naříznutí blány, sádla na okraji apod., aby se maso při tepelné nekroutilo |
vykosťování: | řeznický úkon při rozdělování masa ostrým vykosťovacím nožem (lezováčkem) |
stahování: | řeznický úkon při stahování zvěřiny nebo ryb z kůže |
zahušťování: | pokrm zahušťujeme jíškou připravenou z tuku a hladké mouky nebo zahušťujeme opraženou moukou promíchanou s vodou nebo mlékem |
zaprašování: | dušený nebo pečený pokrm zaprášíme hladkou moukou, osmahneme a po zalití provaříme na šťávu |
legírování: | zjemňování omáčky obyčejně šlehačkou promíchanou se žloutkem a rozpuštěným máslem, pak už omáčku nevaříme |
táhnutí: | nevaříme klokotem, ale zvolníme příkon tepla na minimum |
úprava jídla v papilotě: | je minutková úprava jídla-z pergamenového papíru nebo ze slabého alobalu si vystřihneme srdce, do středu vložíme pokrm i s přílohou, na okrajích založíme a pak dáme do trouby zapéci |
Zvýšení hmotnosti některých potravin navařením
fazole bílé, hnědé | z 100 g na 250 g |
čočka | z 100 g na 250 g |
hrách | z 100 g na 220 g |
jáhly | z 100 g na 300 g |
kroupy | z 100 g na 300 g |
krupky trhané | z 100 g na 280 g |
rýže | z 100 g na 220 g |
těstoviny | z 100 g na 240 g |
Jakou dobu potřebujeme na přípravu pokrmu z masa, zvěřiny, drůbeže a ryb
hovězí maso zadní, přední | pečeme či dusíme | 1,5 - 2 hodiny |
hovězí žebro, péro | vaříme | 2 - 2,5 hodiny |
vepřové maso- pečené, krkovice | pečeme | 1,5 hodiny |
vepřové kotlety | dusíme | 1 hodinu |
vepřový bůček | pečeme, dusíme | 1,5 hodiny |
smažený řízek-vepřový a telecí | 10 minut | |
pařížský řízek-vepřový a telecí | 10 minut | |
telecí maso-ledvina, kýta, plecko | pečeme, dusíme | 1 - 1,5 hodiny |
telecí maso krájené | dusíme | 0,45 - 1 hodinu |
telecí nebo vepřový plátek na minutku | 8 minut | |
sekaná pečeně 1,5 kg | 1,5 hodiny | |
srnčí a dančí maso | pečeme i dusíme | 1 hodinu |
jelení maso | pečeme i dusíme | 1,5 - 2 hodiny |
bažanti | pečeme i dusíme | 1 hodinu |
zajíci | pečeme i dusíme | 1 - 1,5 hodiny |
kančí maso | pečeme i dusíme | 1,5 - 2 hodiny |
skopové maso | vaříme, pečeme i dusíme | 2 - 2,5 hodiny |
skopová kýta a hřbet -anglická | 0,5 hodiny | |
jehněčí maso | pečeme i dusíme | 1 hodinu |
kůzlečí maso | pečeme i dusíme | 45 minut |
kůzlečí maso | smažíme | 20 minut |
domácí králík | pečeme i dusíme | 1 hodinu |
domácí králík (vykostěný) | smažíme | 15 - 20 minut |
kuře | pečeme i dusíme | 30 - 45 minut |
kuře | smažíme | 15 - 20 minut |
slepice | pečeme, dusíme i vaříme | 1,5 - 2 hodiny |
krůta | pečeme i dusíme | 1,5 -2 hodiny |
kachna | pečeme | 1 - 1,5 hodiny |
husa | pečeme i dusíme | 2 - 3 hodiny |
kapr-porce | vaříme, pečeme i smažíme | 12 - 15 minut |
pstruh-v celku | vaříme, pečeme | 12 minut |
pstruh-filé | smažíme | 8 - 10 minut |
candát-štika-porce | vaříme, pečeme | 12 - 15 minut |
candát-štika-porce | smažíme | 12 minut |