19. Léčebné použití šťáv
Dospělí pijí denně nejméně půl litru (nebo více) v receptu uvedené směsi (děti a mladiství by měli pít menší množství šťáv), a to po několik týdnů, aby bylo dosaženo zřetelného výsledku.
Různé šťávy jsou u jednotlivých nemocí uvedeny v pořadí podle účinnosti. Jestliže je to možné, pijeme denně půl litru každé směsi, jejíž číslo receptu je napsáno tučně.
Například: u artritidy se pije nejméně půl litru podle receptu č. 22 (grapefruit), dále půl litru podle receptu č. 61 (karotka, špenát) a půl litru směsi podle receptu č. 37 (karotka, celer). To znamená jeden a půl litru denně, což za určitou rozumnou dobu vede k znatelným výsledkům. Mimoto se ukázalo užitečným přidat půl litru podle receptu č. 30 (karotka, tuřín, okurka).
Šťávy pijeme během celého dne, s jedno až dvouhodinovým odstupem.
Myslete na to, že se mísením různých druhů šťáv změní chemické složení každé jednotlivé šťávy, takže účinek kompletní směsi se liší od účinku jednotlivých šťáv, kdyby tyto byly pity samostatně. Docílíte-li výsledků, které se budou zdát neuvěřitelné, pak to souvisí s mými znalostmi o správném sestavení směsí.
Při volbě šťáv a jejich směsí, které se ukázaly u určitých nemocí a chorobných stavů jako nejprospěšnější, je důležité znát příčinu choroby a bojovat proti ní, ne jen odstraňovat symptomy.
Například artritida, proti které jsem jmenoval ty nejúčinnější recepty, je podle mých zkušeností následek dlouho potlačovaného hněvu a nahromadění anorganických, vápníkových usazenin v chrupavkách kloubů.
Protože chrupavka anorganické molekuly vápníku magneticky přitahuje, odkládá je krev tam, a ne v jiných částech těla jako v případě hemoroidů.
Při artritidě činí vápník chrupavky a vazy tvrdými, neelastickými, zatímco u hemoroidů sráží krevní fibrin. V obou případech nevyvolává konzumace potravin, obsahujících anorganické vápníkové molekuly to nejmenší podezření: nikdo netuší, co z toho může vyplynout.
Jestliže se však jednou artritický nános usadil, stává se stále hrozivějším, až vzniknou změny na kostech. Otoky kloubů jsou obyčejně prvním příznakem, nehledě k píchavým bolestem, které se už dříve občas objevovaly. Vápníkové nánosy se stále zvětšují a usazeniny se hromadí.
Jedna z nejúčinnějších substancí, která pomáhá tyto anorganické vápníkové usazeniny rozpouštět, je obsažena v grapefruitech, a to organická kyselina salicylová. Půl litru grapefruitové šťávy denně pomáhá rozpouštět usazenou, tělu cizí hmotu. Šťáva z plechovky je k tomuto účelu nevhodná.
Zelená zimní zelenina obsahuje silně penetrantní éterické silice a velké množství kyseliny salicylové. Používá se často zevně k zmírnění bolestí, které obyčejně následují čisticí a regenerační procesy chrupavek. Rozpouštění anorganického vápníku je však jen prvním krokem postupující regenerace.
Ke zlepšení situace je nutné vzdát se veškeré zloby nebo všechny problémy vyřešit, ačkoli je to velmi obtížné.
Vápník musí být z těla odstraněn, proto pijte denně půl litru čisté celerové šťávy, jejíž vysoký obsah sodíku přispívá k tomu, aby vápník zůstal v rozpustném stavu. Krev a lymfa odnášejí tento odpad do tlustého střeva. Abyste ulehčili práci tomuto orgánu, pijte půl litru karotkové a špenátové směsi, která je výživou pro nervy a svaly jak tenkého, tak tlustého střeva.
Směs karotka-špenát podporuje také opětovné vybudování a obnovení chrupavek a kloubů, a tím vám konečně pomáhá dosáhnout zase normálního stavu.
Tento proces je obyčejně bolestivý, někdy více, někdy méně. Měl jsem ale mnoho nemocných, kteří vydrželi a byli potom aktivnější. Je zapotřebí silné vůle a spolupráce všech, kteří jsou na zlepšení zdravotního stavu nemocného zainteresováni.
Očkovací látky, medikamenty, aplikace tepla, fyzikální léčba a nespočetné tradiční patent-recepty se ukázaly bezcenné.
Zmírnění bolestí neléčí příčinu.
Když tělo trpí, protože nebyla dodržována základní pravidla zdravé výživy, musí mu očistění od usazenin a výživa živou stravou ze zeleniny a ovoce aspoň částečně vrátit jeho ochabující energii a vitalitu.
Jestliže se tato strava pije ve formě čerstvých syrových, správně připravených šťáv, dostaví se výsledky rychleji a zřetelněji, zvláště když se úspěšně odstranila zloba a frustrace.
Je důležité vědět, že uspokojivé výsledky se dostaví jen tehdy, jsou-li šťávy připraveny vhodným odšťavovačem, jako například již zmíněným Championem. Ukázalo se, že se touto technikou extrahují ze zeleniny a ovoce vitaminy, minerálie a jiné účinné látky a že enzymy zůstanou zachovány.
Použijete-li jiný typ odšťavovače, je nutné udané množství zvýšit.
Každá šťáva totiž, jestliže je čerstvá a syrová je lepší než žádná.
Kde jsou udány jednotlivé šťávy samostatně, není přirozeně žádný recept nutný. Kde tedy v následujícím výčtu není jmenováno číslo receptu, jedná se o čistou šťávu z jednoho druhu.
V následujícím seznamu jsou uvedeny přesně sestavené směsi, které se opakovaně osvědčily, jestliže byly dodržovány udané kombinace.
*) Zelená zimní zelenina je ta zelenina, která zůstává dlouho do podzimu nebo přes zimu v zahradě, jako zelí, růžičková kapusta, pór atd. Naše babičky si také přikládaly zelné listy na kolena.
1. | Karotka |
|
|
2. | Draslík | 320 g 20 g 60 g 100 g | karotka celer petržel špenát |
3. | Červená řepa a její listy |
|
|
4. | Růžičková kapusta |
|
|
5. | Zelí |
|
|
6. | Celer |
|
|
7. | Okurky |
|
|
8. | Pampeliška |
|
|
9. | Endívie |
|
|
10. | Zelená paprika |
|
|
11. | Křen a citrony |
| šťáva z jednoho celého citronu |
12. | Hlávkový salát |
|
|
13. | Petržel |
|
|
14. | Ředkvička a její listy |
|
|
15. | Špenát |
|
|
16. | Zelené fazole |
|
|
17. | Tuřín a jeho listy |
|
|
18. | Řeřicha potoční |
|
|
19. | Alfalfa (vojtěška, lucerka) |
|
|
20. | Jablka |
|
|
21. | Kokosové ořechy |
|
|
22. | Grapefruity |
|
|
23. | Citrony |
|
|
24. | Pomeranče |
|
|
25. | Granátová jablka |
|
|
26. | Karotka a červená řepa | 400 g 100 g | karotka červená řepa pozn.: použijte listy a hlízy |
27. | Karotka, jablka a červená řepa. | 220 g 180 g 100 g | karotka jablka červená řepa |
28. | Karotka, červená řepa a celer | 250 g 100 g 150 g | karotka červená řepa celer |
29. | Karotka, červená řepa | 350 g 100 g 50 g | karotka červená řepa kokosový ořech |
30. | Karotka, červená řepa a okurka | 300 g 100 g 100 g | karotka červená řepa okurky |
31. | Karotka, červená řepa | 300 g 100 g 100 g | karotka červená řepa hlávkový salát, |
32. | Karotka, červená řepa, | 250 g 100 g 100 g 50 g | karotka červená řepa hlávkový salát tuřín |
33. | Karotka, červená řepa a špenát | 300 g 100 g 100 g | karotka červená řepa špenát |
34. | Karotka a zelí | 350 g 150 g | karotka zelí |
35. | Karotka, zelí a celer | 250 g 125 g 125 g | karotka zelí celer |
36. | Karotka, zelí a hlávkový salát, | 250 g 125 g 125 g | karotka zelí hlávkový salát |
37. | Karotka, celer | 300 g 200 g | karotka celer |
38. | Karotka, celer a endívie | 250 g 150 g 50 g | karotka celer endivie |
39. | Karotka, celer a hlávkový salát | 250 g 150 g 100 g | karotka celer hlávkový salát |
40. | Karotka, celer a petržel | 300 g 150 g 50 g | karotka celer petržel |
41. | Karotka, celer a ředkvička | 250 g 150 g 100 g | karotka celer ředkvička |
42. | Karotka, celer a špenát | 225 g 150 g 125 g | karotka celer špenát |
43. | Karotka, celer a tuřín | 250 g 200 g 50 g | karotka celer tuřín |
44. | Karotka a okurka | 350 g 150 g | karotka okurky |
45. | Karotka a pampeliška | 400 g 100 g | karotka pampeliška |
46. | Karotka, pampeliška a hlávkový salát | 300 g 100 g 100 g | karotka pampeliška hlávkový salát |
47. | Karotka, pampeliška a špenát | 300 g 100 g 144 g | karotka pampeliška špenát |
48. | Karotka, pampeliška a tuřín | 350 g 100 g 50 g | karotka pampeliška tuřín |
49. | Karotka a endívie | 400g 100g | karotka endivie |
50. | Karotka, celer, endívie a petržel | 250 g 150 g 50 g 50 g | karotka celer endivie petržel |
51. | Karotka a zelená paprika | 400 g 100 g | karotka zelená paprika |
52. | Karotka a hlávkový salát | 350 g 150 g | karotka hlávkový salát |
53. | Karotka, hlávkový salát a alfalfa | 300 g 125 g 75 g | karotka hlávkový salát alfalfa (vojtěška) |
54. | Karotka, hlávkový salát a okurka | 250 g 150 g 100 g | karotka hlávkový salát okurka |
55. | Karotka, hlávkový salát a špenát | 250 g 150 g 100 g | karotka hlávkový salát špenát |
56. | Karotka, hlávkový salát | 300 g 125 g 75 g | karotka hlávkový salát zelené fazole |
57. | Karotka, hlávkový salát, | 200 g 100 g 100 g 100 g | karotka hlávkový salát zelené fazole růžičková kapusta |
58. | Karotka, hlávkový salát a tuřín | 300 g 125 g 75 g | karotka hlávkový salát tuřín |
59. | Karotka a petržel | 400 g 100 g | karotka petržel |
60. | Karotka a ředkvička | 350 g 150 g | karotka ředkvička |
61. | Karotka a špenát | 300 g 200 g | karotka špenát |
62. | Karotka, špenát, tuřín | 250 g 125 g 75 g 50 g | karotka špenát tuřín řeřicha potoční |
63. | Karotka a tuřín | 400 g 100 g | karotka tuřín |
64. | Karotka, tuřín a řeřicha potoční | 300 g 100 g 100 g | karotka tuřín řeřicha potoční |
65. | Karotka a řeřicha potoční | 400 g 100 g | karotka řeřicha potoční |
66. | Karotka a alfalfa | 400 g 100 g | karotka alfalfa |
67. | Karotka a jablka | 300 g 200 g | karotka jablka |
68. | Karotka a fenykl | 300 g 200 g | karotka fenykl |
69. | Karotka a kokosový ořech | 400 g 100 g | karotka kokosový ořech |
70. | Grapefruit, citron, pomeranč | 200 g 100 g 200 g | grapefruit citron pomeranč |
71. | Karotka a pomeranč | 350 g 150 g | karotka pomeranč |
72. | Karotka a granátové jablko | 350 g 150 g | karotka granátové jablko |
73. | Karotka, červená řepa | 300 g 75 g 125 g | karotka červená řepa granátové jablko |
74. | Karotka, hlávkový salát | 225 g 150 g 125 g | karotka hlávkový salát granátové jablko |
75. | Zelí a celer | 175 g 325 g | zelí celer |
76. | Celer, okurka, petržel, špenát | 250 g 100 g 50 g 100 g | celer okurka petržel špenát |
77. | Celer, okurka a tuřín | 300 g 150 g 50 g | celer okurka tuřín |
78. | Celer, pampeliška a špenát | 250 g 125 g 125 g | celer pampeliška špenát |
79. | Celer, endívie a petržel | 350 g 100 g 50 g | celer endívie petržel |
80. | Celer, hlávkový salát a špenát | 225 g 150 g 125 g | celer hlávkový salát špenát |
81. | Celer, špenát a petržel | 300 g 150 g 50 g | celer špenát petržel |
82. | Celer a zelené fazole | 375 g 125 g | celer zelené fazole |
83. | Růžičková kapusta a zelené fazole | 225 g 275 g | růžičková kapusta zelené fazole |
84. | Karotka, růžičková kapusta | 200 g 150 g 150 g | karotka růžičková kapusta zelené fazole |
85. | Karotka, chřest a hlávkový salát | 250 g 125 g 125 g | karotka chřest hlávkový salát |
86. | Karotka, ředkvička a řeřicha potoční | 250 g 125 g 125 g | karotka ředkvička řeřicha potoční |
87. | Karotka, pastinák, | 200 g 125 g 125 g 50 g | karotka pastinák brambor řeřicha potoční |
Poznámka:
U červené řepy, pampelišky, ředkvičky a tuřínu použijte listy a kořeny.
Když připravujete karotku, odřízněte nať s vrškem mrkve (asi 1 cm) a odštípněte ocásek.
Abyste odstranili chemické postřiky apod., umývejte zeleninu důkladně pod tekoucí vodou, a jestliže je to nutné, použijte tvrdého kartáče.
Upozornění
Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře. Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky. Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.